Kaart in pot liggend_verkleind.jpg

Wat is groeipapier?

Groeipapier is papier met zaadjes erin. Wanneer je dit papier nat maakt en onder een laagje aarde legt, groeit hier een plant met bloemen uit.

 

De kaarten van Plant-je Rouw zijn stevige kaarten van het handgeschepte papier dat in Zuid-Afrika met veel liefde en passie wordt gemaakt door een sociale onderneming.

Het duurzame & biologisch afbreekbare papier heeft een mooie natuurlijke, matte uitstraling. Het is gemaakt van 100% gerecycled papier en aan het proces is enkel water toegevoegd. De kaarten worden tevens bedrukt met biologisch afbreekbare inkt, je kunt de kaart dus met een gerust hart in de grond stoppen!

Groeiproces 3 maanden _v3.jpg

Laat je rouw ontkiemen

plantjerouw_groei_stap1.png

STAP 1

Maak je groeipapier vochtig

Maak het groeipapier eerst goed nat. Spray met bijvoorbeeld een plantenspuit de kaart écht goed nat. Zo kan het papier goed oplossen zodat de zaadjes kunnen ontkiemen.

plantjerouw_groei_stap2.png

STAP 2

Groeipapier in de aarde

Leg het natte groeipapier binnen in een potje of buiten op de aarde. Gebruik hiervoor het liefst zaaigrond of potgrond voor de moestuin. 
Bedek het groeipapier met ongeveer 1 cm aarde. Zo krijgen de zaadjes voldoende voedingstoffen, bescherming en licht om te ontkiemen. Bedek je het papier onder een te dikke laag aarde, dan zullen de zaadjes minder snel, of helemaal niet ontkiemen.

plantjerouw_groei_stap3.png

STAP 3

Geef elke dag water

Geef zeker in het begin elke dag wat water, zodat het papier vochtig blijft. Het beste gebruik je een sproeier met een zachte kop of een plantenspuit zodat het papier overal evenveel water krijgt. Een gieter of een beker zonder sproeikop kan ervoor zorgen dat het papier niet gelijkmatig nat wordt en niet alle zaadjes even goed uitkomen. 

plantjerouw_groei_stap4.png

STAP 4

Licht, warmte en liefde

Zorg daarnaast voor een lichte en warme plek. Let wel op met een plekje in de volle zon, zeker in de zomer. Dan kan je papier uitdrogen en zullen de zaadjes niet ontkiemen. Binnen 1 a 2 weken ontkiemen de eerste plantjes. Blijf je plantjes ook na het ontkiemen veel liefde en aandacht geven. Wel mag je nu wat minder water geven dan in de eerste week. 

Buiten zaaien

Illustratie Bijen-vlindermix.png

BIJEN-VLINDERMIX (maart-mei)
​​Help de bijen en vlinders een handje met deze veldbloemen. Het is een mix van Leeuwenbekjes, Godetia, Gipskruid, Ijsbloemen, Virginian Stock, Klaprozen, Alyssum en Chinese anjer. De beste tijd om in de tuin te zaaien is tussen maart en mei. 
Heb je het kaartje binnen in een potje geplant? Dan kan hij half mei naar buiten. De bijen en vlinders hebben het zwaar in Nederland. Steeds meer wilde bloemen verdwijnen terwijl bijen enorm belangrijk zijn voor het bestuiven en bevruchten van bloemen en planten.

Illustratie Vergeetmeniet.png

VERGEET-ME-NIET (juni-september)
Vergeet-me-nietjes kun je het beste in de tuin zaaien tussen juni en september.

De daaropvolgende lente zal het vergeet-me-nietje gaan bloeien. Heb je het kaartje binnen in een potje geplant? Dan kan hij half mei naar buiten. Vergeet-me-nietjes bloeien meestal van april tot september. Al van oudsher staat de vergeet-mij-niet bloem symbool voor eenvoud, liefde en trouw.

20201210_165352 BEW 2.jpg

Binnen zaaien

- Idee - Tip - Advies - 

Je rouw ontkiemen in de wintermaanden? Het kan!

Plant-je Rouw heeft dit voor je getest en een kaart geplant eind oktober, binnen in een potje.

Toen de strenge wintermaanden begonnen en we voelden dat het plantje toch echt wat lichturen te kort kwam, hebben we er gewoon een bureaulamp boven gezet.

20210210_172316 BEW.jpg

Houdbaarheid van het groeipapier

De zaden zijn minimaal 1,5 jaar houdbaar. Hierna kan de kiemkracht wat afnemen. Dit hoeft overigens niet perse. Ook na 1,5 jaar kun je de kaart dus nog planten. Het is wel belangrijk dat de kaart donker en droog bewaard wordt. Wanneer de kaart wat vochtig is geworden, of langere tijd extreem koud of warm is geworden, heeft dit negatieve gevolgen voor de zaden die nog moesten ontkiemen.

Komt het groeipapier niet uit?

Dat is heel vervelend! Heb je alle stappen uit het stappenplan gevolgd? Voor het laten bloeien van groeipapier heb je een beetje groene vingers én een beetje geluk nodig. Het vergt geduld, aandacht en zorg.

Plant-je Rouw doet onderzoek naar het beste papier en test dit regelmatig met succes. Toch kan het helaas zo zijn dat het papier niet uitkomt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Stond je potje bijvoorbeeld in de volle zon? Was er een hittegolf of een flinke onweersbui? Dan kan het helaas zo zijn dat je zaadjes uitdrogen of juist verdrinken.

 

Heb je er alles aan gedaan en het kaartje met de juiste zorg en aandacht behandeld, en het is tóch niet gelukt. Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. We denken graag mee.

Plant-je Rouw werkt samen met Growing Paper NL